Wydział Wiertnictwa, Nafty i Gazu

Z Historia AGH
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Wydział Wiertnictwa, Nafty i Gazu
Rok założenia 1995
Logo Plik:Logo WWNiG.jpg
Pochodzi od Wydział Wiertniczo-Naftowy
Przekształcony na:

Zarządzeniem Ministra Oświaty i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 lipca 1967 r. został utworzony Wydział Wiertniczo-Naftowy Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Zarządzenie weszło w życie z dniem 15 lipca 1967 r.

Od 15 lipca 1967 r. Wydział Wiertniczo-Naftowy Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.

Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 23 maja 1969 r. z dniem 24 maja 1969 r. Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie zmienia nazwę na: Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie.

Od 24 maja 1969 r. Wydział Wiertniczo-Naftowy Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie.

Uchwałą Senatu AGH z dnia 22 marca 1995 r. Wydział Wiertniczo-Naftowy zmienia nazwę na: Wydział Wiertnictwa, Nafty i Gazu.

Od 22 marca 1995 r. Wydział Wiertnictwa, Nafty i Gazu Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie.


Struktura wydziału

2012-2019

  • Katedra Wiertnictwa i Geoinżynierii (2007-)[1]
  • Katedra Inżynierii Naftowej (2007-)[2]
  • Katedra Inżynierii Gazowniczej (2007-)[3]


28.02.2007-2011

  • Katedra Wiertnictwa i Geoinżynierii (2007-)
  • Katedra Inżynierii Naftowej (2007-)
  • Katedra Inżynierii Gazowniczej (2007-)
  • Katedra Złóż Węglowodorów i Kształtowania Środowiska (2007-2011)[4]


29.03.2006–28.02.2007

  • Zakład Wiertnictwa i Geoinżynierii (1999-2007)[5]
  • Zakład Inżynierii Naftowej (2006-2007)[6]
  • Zakład Inżynierii Gazowniczej (2006-2007)[7]
  • Zakład Ochrony Środowiska w Gospodarce (2000-2007)[8]


01.03.2006-29.03.2006

  • Zakład Wiertnictwa i Geoinżynierii (1999-2007)
  • Zakład Eksploatacji i Ochrony Złóż Surowców Płynnych (2000-2006)[9]
  • Zakład Inżynierii Gazowniczej(2006-2007)[10]
  • Zakład Ochrony Środowiska w Gospodarce (2000-2007)


2000-01.03.2006

  • Zakład Wiertnictwa i Geoinżynierii (1999-2007)
  • Zakład Eksploatacji i Ochrony Złóż Surowców Płynnych (2000-2006)
  • Zakład Gazownictwa Ziemnego (1993-2006)[11]
  • Zakład Ochrony Środowiska w Gospodarce (2000-2007)[12]


1999

  • Zakład Wiertnictwa i Geoinżynierii (1999-2007)[13]
  • Zakład Eksploatacji, Pomiarów Otworowych i Ochrony Złóż (1993-2000)[14]
  • Zakład Gazownictwa Ziemnego (1993-2006)
  • Zakład Naftowej Inżynierii Złożowej (1993-2000)[15]


22.03.1995-1998

  • Zakład Wiertnictwa (1993-1999)[16]
  • Zakład Eksploatacji, Pomiarów Otworowych i Ochrony Złóż (1993-2000)
  • Zakład Gazownictwa Ziemnego (1993-2006)
  • Zakład Naftowej Inżynierii Złożowej (1993-2000)

Władze wydziału

 FunkcjaRok odRok do
Jakub Kazimierz SiemekProdziekan19871990
Jakub Kazimierz SiemekDziekan19992002
Rafał Grzegorz WiśniowskiDziekan20162020

Osoby związane z wydziałem

Władysław Duliński, Jan Jewulski, Kazimierz Piotr Liszka, Stefan Łaciak, Józef Wojciech Raczkowski, Jakub Kazimierz Siemek, Ludwik August Szostak, Jarosław Ślizowski, Rafał Grzegorz Wiśniowski, Ludwik Zawisza

Przypisy

  1. Uchwałą Senatu AGH z dnia 13.05.1992 został utworzony w 1993 Zakład Wiertnictwa (1993-1999) ; Uchwałą Rady Wydziału Wiertnictwa, Nafty i Gazu z dnia 23.09.1999 Zakład Wiertnictwa zmienia nazwę na: Zakład Wiertnictwa i Geoinżynierii (1999-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 28.02.2007 Zakład Wiertnictwa i Geoinżynierii przekształca się w: Katedrę Wiertnictwa i Geoinżynierii
  2. Uchwałą Senatu AGH z dnia 13.05.1992 został utworzony w 1993 Zakład Eksploatacji, Pomiarów Otworowych i Ochrony Złóż (1993-2000) ; Uchwałą Rady Wydziału Wiertnictwa, Nafty i Gazu z dnia 27.01.2000 Zakład Eksploatacji, Pomiarów Otworowych i Ochrony Złóż zmienia nazwę na: Zakład Eksploatacji i Ochrony Złóż Surowców Płynnych (2000-2006) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 29.03.2006 Zakład Eksploatacji i Ochrony Złóż Surowców Płynnych przekształca się w: Zakład Inżynierii Naftowej (2006-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 28.02.2007 Zakład Inżynierii Naftowej przekształca się w: Katedrę Inżynierii Naftowej
  3. Uchwałą Senatu AGH z dnia 13.05.1992 został utworzony w 1993 Zakład Gazownictwa Ziemnego (1993-2006) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 01.03.2006 Zakład Gazownictwa Ziemnego przekształca się w: Zakład Inżynierii Gazowniczej (2006-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 28.02.2007 Zakład Inżynierii Gazowniczej przekształca się w: Katedrę Inżynierii Gazowniczej
  4. Uchwałą Senatu AGH z dnia 13.05.1992 został utworzony w 1993 Zakład Naftowej Inżynierii Złożowej (1993-2000) ; Uchwałą Rady Wydziału Wiertnictwa, Nafty i Gazu z dnia 27.01.2000 połączono Zakład Naftowej Inżynierii Złożowej z Pracownią Udostępniania i Ochrony Wód tworząc Zakład Ochrony Środowiska w Gospodarce (2000-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 28.02.2007 Zakład Ochrony Środowiska w Gospodarce przekształca się w: Katedrę Złóż Węglowodorów i Kształtowania Środowiska
  5. Uchwałą Senatu AGH z dnia 13.05.1992 został utworzony w 1993 Zakład Wiertnictwa (1993-1999) ; Uchwałą Rady Wydziału Wiertnictwa, Nafty i Gazu z dnia 23.09.1999 Zakład Wiertnictwa zmienia nazwę na: Zakład Wiertnictwa i Geoinżynierii (1999-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 28.02.2007 Zakład Wiertnictwa i Geoinżynierii przekształca się w: Katedrę Wiertnictwa i Geoinżynierii
  6. Uchwałą Senatu AGH z dnia 13.05.1992 został utworzony w 1993 Zakład Eksploatacji, Pomiarów Otworowych i Ochrony Złóż (1993-2000) ; Uchwałą Rady Wydziału Wiertnictwa, Nafty i Gazu z dnia 27.01.2000 Zakład Eksploatacji, Pomiarów Otworowych i Ochrony Złóż zmienia nazwę na: Zakład Eksploatacji i Ochrony Złóż Surowców Płynnych (2000-2006) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 29.03.2006 Zakład Eksploatacji i Ochrony Złóż Surowców Płynnych przekształca się w: Zakład Inżynierii Naftowej (2006-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 28.02.2007 Zakład Inżynierii Naftowej przekształca się w: Katedrę Inżynierii Naftowej
  7. Uchwałą Senatu AGH z dnia 13.05.1992 został utworzony w 1993 Zakład Gazownictwa Ziemnego (1993-2006) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 01.03.2006 Zakład Gazownictwa Ziemnego przekształca się w: Zakład Inżynierii Gazowniczej (2006-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 28.02.2007 Zakład Inżynierii Gazowniczej przekształca się w: Katedrę Inżynierii Gazowniczej
  8. Uchwałą Senatu AGH z dnia 13.05.1992 został utworzony w 1993 Zakład Naftowej Inżynierii Złożowej (1993-2000) ; Uchwałą Rady Wydziału Wiertnictwa, Nafty i Gazu z dnia 27.01.2000 połączono Zakład Naftowej Inżynierii Złożowej z Pracownią Udostępniania i Ochrony Wód tworząc Zakład Ochrony Środowiska w Gospodarce (2000-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 28.02.2007 Zakład Ochrony Środowiska w Gospodarce przekształca się w: Katedrę Złóż Węglowodorów i Kształtowania Środowiska
  9. Uchwałą Senatu AGH z dnia 13.05.1992 został utworzony w 1993 Zakład Eksploatacji, Pomiarów Otworowych i Ochrony Złóż (1993-2000) ; Uchwałą Rady Wydziału Wiertnictwa, Nafty i Gazu z dnia 27.01.2000 Zakład Eksploatacji, Pomiarów Otworowych i Ochrony Złóż zmienia nazwę na: Zakład Eksploatacji i Ochrony Złóż Surowców Płynnych (2000-2006) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 29.03.2006 Zakład Eksploatacji i Ochrony Złóż Surowców Płynnych przekształca się w: Zakład Inżynierii Naftowej (2006-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 28.02.2007 Zakład Inżynierii Naftowej przekształca się w: Katedrę Inżynierii Naftowej
  10. Uchwałą Senatu AGH z dnia 13.05.1992 został utworzony w 1993 Zakład Gazownictwa Ziemnego (1993-2006) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 01.03.2006 Zakład Gazownictwa Ziemnego przekształca się w: Zakład Inżynierii Gazowniczej (2006-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 28.02.2007 Zakład Inżynierii Gazowniczej przekształca się w: Katedrę Inżynierii Gazowniczej
  11. Uchwałą Senatu AGH z dnia 13.05.1992 został utworzony w 1993 Zakład Gazownictwa Ziemnego (1993-2006) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 01.03.2006 Zakład Gazownictwa Ziemnego przekształca się w: Zakład Inżynierii Gazowniczej (2006-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 28.02.2007 Zakład Inżynierii Gazowniczej przekształca się w: Katedrę Inżynierii Gazowniczej
  12. Uchwałą Senatu AGH z dnia 13.05.1992 został utworzony w 1993 Zakład Naftowej Inżynierii Złożowej (1993-2000) ; Uchwałą Rady Wydziału Wiertnictwa, Nafty i Gazu z dnia 27.01.2000 połączono Zakład Naftowej Inżynierii Złożowej z Pracownią Udostępniania i Ochrony Wód tworząc Zakład Ochrony Środowiska w Gospodarce (2000-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 28.02.2007 Zakład Ochrony Środowiska w Gospodarce przekształca się w: Katedrę Złóż Węglowodorów i Kształtowania Środowiska
  13. Uchwałą Senatu AGH z dnia 13.05.1992 został utworzony w 1993 Zakład Wiertnictwa (1993-1999) ; Uchwałą Rady Wydziału Wiertnictwa, Nafty i Gazu z dnia 23.09.1999 Zakład Wiertnictwa zmienia nazwę na: Zakład Wiertnictwa i Geoinżynierii (1999-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 28.02.2007 Zakład Wiertnictwa i Geoinżynierii przekształca się w: Katedrę Wiertnictwa i Geoinżynierii
  14. Uchwałą Senatu AGH z dnia 13.05.1992 został utworzony w 1993 Zakład Eksploatacji, Pomiarów Otworowych i Ochrony Złóż (1993-2000) ; Uchwałą Rady Wydziału Wiertnictwa, Nafty i Gazu z dnia 27.01.2000 Zakład Eksploatacji, Pomiarów Otworowych i Ochrony Złóż zmienia nazwę na: Zakład Eksploatacji i Ochrony Złóż Surowców Płynnych (2000-2006) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 29.03.2006 Zakład Eksploatacji i Ochrony Złóż Surowców Płynnych przekształca się w: Zakład Inżynierii Naftowej (2006-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 28.02.2007 Zakład Inżynierii Naftowej przekształca się w: Katedrę Inżynierii Naftowej
  15. Uchwałą Senatu AGH z dnia 13.05.1992 został utworzony w 1993 Zakład Naftowej Inżynierii Złożowej (1993-2000) ; Uchwałą Rady Wydziału Wiertnictwa, Nafty i Gazu z dnia 27.01.2000 połączono Zakład Naftowej Inżynierii Złożowej z Pracownią Udostępniania i Ochrony Wód tworząc Zakład Ochrony Środowiska w Gospodarce (2000-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 28.02.2007 Zakład Ochrony Środowiska w Gospodarce przekształca się w: Katedrę Złóż Węglowodorów i Kształtowania Środowiska
  16. Uchwałą Senatu AGH z dnia 13.05.1992 został utworzony w 1993 Zakład Wiertnictwa (1993-1999) ; Uchwałą Rady Wydziału Wiertnictwa, Nafty i Gazu z dnia 23.09.1999 Zakład Wiertnictwa zmienia nazwę na: Zakład Wiertnictwa i Geoinżynierii (1999-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 28.02.2007 Zakład Wiertnictwa i Geoinżynierii przekształca się w: Katedrę Wiertnictwa i Geoinżynierii

Bibliografia

Książki

  • Informator 2006. Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Kraków 2006
  • Informator 2000/2001. Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Kraków 2000
  • Informator 1998/1999. Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Kraków 1998
  • Informator 1997/1998. Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Kraków 1997
  • Informator 1995/1996. Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Kraków 1995
  • [Skład Osobowy AGH ... 1994]. Kraków 1994
  • [Skład Osobowy AGH ... 1998]. Kraków 1998
  • [Skład Osobowy AGH ... 2003]. Kraków 2003
  • Wydział Wiertnictwa, Nafty i Gazu Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie - jubileusz XXXV-lecia, 1967-2002. [Kol. red. wydaw. S. Stryczek, J. Ziaja]. Kraków 2002

Artykuły

  • Gonet A. [et al.]: Wydział Wiertnictwa, Nafty i Gazu w 90-lecie Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Wiertnictwo, Nafta, Gaz 2009, T. 26, Z. 1-2, s. 41-54
  • Jucha S.: Wydział i Instytut Wiertniczo-Naftowy Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie w XX-leciu 1967-1987. Zeszyty Naukowe Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica. Wiertnictwo, Nafta, Gaz 1987, Z.4, s. 219-221
  • Wiśniowski R.: Wydział Wiertnictwa, Nafty i Gazu. Vivat Akademia : AGH 2018, nr 18, s. 22-25, [foto]

Inne

Źródła (w układzie chronologicznym)

stan na dzień 14.02.2019