Wydział Technologii i Mechanizacji Odlewnictwa

Z Historia AGH
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Wydział Technologii i Mechanizacji Odlewnictwa
Rok założenia 1974
Rok przekształcenia 1983
Pochodzi od Wydział Odlewnictwa (1952 - 1974)
Przekształcony na: Wydział Odlewnictwa

Zarządzeniem Ministra Szkolnictwa Wyższego z dnia 1 października 1952 r. Wydział Hutniczy dzieli się na: Wydział Metalurgiczny i Wydział Odlewnictwa. Zarządzenie weszło w życie z dniem 1 września 1952 r.

Od 1 września 1952 r. Wydział Odlewnictwa Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.

Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 23 maja 1969 r. z dniem 24 maja 1969 r. Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie zmienia nazwę na: Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie.

Od 24 maja 1969 r. Wydział Odlewnictwa Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie.

Zarządzeniem nr 83/Org/74 Ministra Nauki, Szkolnictwa Wyższego i Techniki z dnia 6 września 1974 r. Wydział Odlewnictwa zmienia nazwę na: Wydział Technologii i Mechanizacji Odlewnictwa. Zarządzenie weszło w życie z dniem 1 października 1974 r.

Od 1 października 1974 r. Wydział Technologii i Mechanizacji Odlewnictwa Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie.

Uchwałą nr 4 Senat AGH na posiedzeniu w dniu 6 października 1983 r. przychylił się do wniosku Rady Wydziału Technologii i Mechanizacji Odlewnictwa z dnia 23 maja 1983 r. w sprawie zmiany nazwy Wydziału na: Wydział Odlewnictwa. Zarządzeniem nr 42 Ministra Nauki, Szkolnictwa Wyższego i Techniki z dnia 25 listopada 1983 r. Wydział Technologii i Mechanizacji Odlewnictwa zmienia nazwę na: Wydział Odlewnictwa.

Od 25 listopada 1983 r. Wydział Odlewnictwa Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie.

Struktura wydziału

1978-25.11.1983

  • Instytut Technologii i Mechanizacji Odlewnictwa (1974-1991)
Zakład Projektowania Odlewni (1978-1989)
Zakład Mechanizacji Odlewni (1975-1991)
Zakład Podstaw Automatyzacji Odlewni (1975-1989)
Zakład Teorii Konstrukcji i Pomiarów Maszyn Odlewniczych (1976-1991)
Zakład Odlewnictwa Żeliwa (1969-1991)
Zakład Odlewnictwa Staliwa (1969-2002)[1]
Zakład Materiałów Formierskich (1969-1991)
Zakład Konstrukcji i Wytwarzania Form Odlewniczych (1976-1991)
Zakład Odlewnictwa Metali Nieżelaznych (1969-1991)[2]
Zakład Termodynamiki i Procesów Odlewniczych (1969-1991)
Zakład Chemii Ogólnej i Analitycznej (1969-2007)
Zakład Metaloznawstwa i Obróbki Cieplnej Odlewów (1969-1991)

1976-1977

  • Instytut Technologii i Mechanizacji Odlewnictwa (1974-1991)
Zakład Projektowania i Modernizacji Odlewni (1975-1976)
Zakład Mechanizacji Odlewni (1975-1991)[3]
Zakład Podstaw Automatyzacji Odlewni (1975-1989)
Zakład Teorii Konstrukcji i Pomiarów Maszyn Odlewniczych (1976-1991)[4]
Zakład Odlewnictwa Żeliwa (1969-1991)
Zakład Odlewnictwa Staliwa (1969-2002)
Zakład Materiałów Formierskich (1969-1991)
Zakład Konstrukcji i Wytwarzania Form Odlewniczych (1976-1991)[5]
Zakład Odlewnictwa Metali Nieżelaznych (1969-1991)
Zakład Termodynamiki i Procesów Odlewniczych (1969-1991)
Zakład Chemii Ogólnej i Analitycznej (1969-2007)
Zakład Metaloznawstwa i Obróbki Cieplnej Odlewów (1969-1991)

01.10.1974-1975

  • Instytut Technologii i Mechanizacji Odlewnictwa (1974-1991)[6]
Zakład Maszyn Odlewniczych, Automatyzacji i Projektowania Odlewni (1969-1975)
Zakład Odlewnictwa Żeliwa (1969-1991)
Zakład Odlewnictwa Staliwa (1969-2002)
Zakład Materiałów Formierskich (1969-1991)
Zakład Projektowania Form i Odlewów (1969-1975)
Zakład Odlewnictwa Metali Nieżelaznych (1969-1991)
Zakład Termodynamiki Procesów Odlewniczych (1969-1991)
Zakład Metaloznawstwa i Obróbki Cieplnej Odlewów (1969-1991)
Zakład Chemii Ogólnej i Analitycznej (1969-2007)

Władze wydziału

 FunkcjaRok odRok do
Jerzy Marian SzopaProdziekan19741978
Jerzy Marian SzopaProdziekan19811987

Osoby związane z wydziałem

Przypisy

  1. W składach osobowych AGH Zakład Odlewnictwa Staliwa istnieje w strukturze uczelni od 1969 ; na wniosek Rady Wydziału Odlewnictwa z dnia 10.09.1991 Senat AGH w dniu 06.11.1991 rozwiązuje Instytut Odlewnictwa i tworzy z dniem 01.01.1992 Zakład Odlewnictwa Staliwa (1969-2002) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 27.03.2002 przekształca się Zakład Odlewnictwa Staliwa w: Katedrę Odlewnictwa Staliwa (2002-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 30.05.2007 zniesiono Katedrę Odlewnictwa Staliwa
  2. W l.1969-1991 Zakład Odlewnictwa Metali Nieżelaznych ; w l.1992-1999 Pracownia Odlewnictwa Metali Nieżelaznych ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 27.09.2000 tworzy się Zakład Odlewnictwa Metali Nieżelaznych (2000-2007) ; Uchwałą Senatu AGH z dnia 30.05.2007 zniesiono Zakład Odlewnictwa Metali Nieżelaznych
  3. Na wniosek Rady Wydziału Odlewnictwa z dnia 10.09.1991 Senat AGH w dniu 06.11.1991 rozwiązuje z dniem 31.12.1991 Zakład Mechanizacji Odlewni
  4. Na wniosek Rady Wydziału Odlewnictwa z dnia 10.09.1991 Senat AGH w dniu 06.11.1991 rozwiązuje z dniem 31.12.1991 Zakład Teorii Konstrukcji i Pomiarów Maszyn Odlewniczych
  5. Na wniosek Rady Wydziału Odlewnictwa z dnia 10.09.1991 Senat AGH w dniu 06.11.1991 rozwiązuje z dniem 31.12.1991 Zakład Konstrukcji i Wytwarzania Form Odlewniczych
  6. Zarządzeniem nr 83/Org/74 Ministra Nauki, Szkolnictwa Wyższego i Techniki z dnia 06.09.1974 zmienia się nazwę Wydziału Odlewnictwa na: Wydział Technologii i Mechanizacji Odlewnictwa z Instytutem Technologii i Mechanizacji Odlewnictwa ; Zarządzenie weszło w życie z dniem 01.10.1974 ; na wniosek Rady Wydziału Odlewnictwa z dnia 10.09.1991 Senat AGH w dniu 06.11.1991 rozwiązuje "Instytut Odlewnictwa" (powinno być Instytut Technologii i Mechanizacji Odlewnictwa) z dniem 31.12.1991

Bibliografia

Książki

  • [Skład Osobowy AGH ... 1974-1975]. Kraków 1975, s. 78-83
  • [Skład Osobowy AGH ... 1976]. Kraków 1976, s. 40-43
  • [Skład Osobowy AGH ... 1978-1979]. Kraków 1979, s. 83-89
  • [Skład Osobowy AGH ... 1979-1980]. Kraków 1980, s. 73-78
  • [Skład Osobowy AGH ... 1982-1983]. Kraków 1983, s. 66-72
  • Wydział Odlewnictwa Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie. [Oprac. Cz. Podrzucki i S. Dobosz]. Kraków 1991
  • Zarys dziejów Wydziału Odlewnictwa Akademii Górniczo-Hutniczej : zapis kronikarski. Oprac. Z. Kulig. Kraków 2001

Artykuły

  • Dańko R., Górny M.: Wydział Odlewnictwa AGH. Vivat Akademia : AGH 2018, nr 19, s. 14-20, [foto]
  • Maj M.: Z historii Wydziału Odlewnictwa AGH. Biuletyn AGH 2011, nr 42/43, s. 11-13
  • Podrzucki C.: Zarys historii i prezentacja Wydziału Odlewnictwa AGH. Przegląd Odlewnictwa : miesięcznik naukowo-techniczny 1997, nr 7-8, s. 219

Źródła (w układzie chronologicznym)