Instytut Techniki Jądrowej

Z Historia AGH
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Instytut Techniki Jądrowej
Rok założenia 1962
Rok przekształcenia 1969
Pochodzi od -
Przekształcony na: Międzyresortowy Instytut Techniki Jądrowej

Zarządzeniem Ministra Szkolnictwa Wyższego z dnia 30 grudnia 1961 r. utworzono w Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie Instytut Techniki Jądrowej (także pod nazwą Międzywydziałowy Instytut Techniki Jądrowej), jako samodzielną jednostkę naukowo-badawczą szkoły wyższej. Zarządzenie weszło w życie z dniem ogłoszenia z mocą od dnia 1 stycznia 1962 r.

Zarządzeniem Ministra Oświaty i Szkolnictwa Wyższego z dnia 8 grudnia 1969 r. przekształcono Instytut Techniki Jądrowej w Międzyresortowy Instytut Techniki Jądrowej Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie. Zarządzenie weszło w życie z dniem 1 stycznia 1970 r.

Zarządzeniem Nr 36/Org/73 Ministra Nauki, Szkolnictwa Wyższego i Techniki z dnia 20 kwietnia 1973 r. przekształca się Międzyresortowy Instytut Techniki Jądrowej w Międzyresortowy Instytut Fizyki i Techniki Jądrowej.

Senat AGH na posiedzeniu w dniu 10 maja 1989 r. pozytywnie zaopiniował wniosek Rady Naukowej Międzyresortowego Instytutu Fizyki i Techniki Jądrowej o nadanie w/w praw Wydziału.

Wydział Fizyki i Techniki Jądrowej Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie zaistniał formalnie w dniu 28 maja 1991 r., wraz z uchwaleniem przez Senat AGH nowego Statutu.

Uchwałą Senatu AGH z dnia 30 czerwca 2004 r., z dniem 1 lipca 2004 r. Wydział Fizyki i Techniki Jądrowej otrzymuje nazwę Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej.

Struktura wydziału

1969

  • Zakład Fizyki Jądrowej (1962-1973)
  • Zakład Metod Geofizyki Jądrowej (1964-1972)
  • Zakład Przemysłowej Aparatury Radioizotopowej (1969-1972)[1]
  • Zakład Radiometrii Przemysłowej (1962-1972)
  • Zakład Znaczników Radioizotopowych (1962-1975)
  • Zakład Fizyki (1969-1972)[2]


1964-1968

  • Zakład Fizyki Jądrowej (1962-1973)
  • Zakład Metod Geofizyki Jądrowej (1964-1972)[3]
  • Zakład Aparatury Radiometrycznej (1964-1968)[4]
  • Zakład Radiometrii Przemysłowej (1962-1972)
  • Zakład Znaczników Radioizotopowych (1962-1975)


1962-1963

  • Zakład Fizyki Jądrowej (1962-1973)[5]
  • Zakład Geofizyki Jądrowej (1962-1964)[6]
  • Zakład Przemysłowej Aparatury Radiometrycznej (1962-1964)[7]
  • Zakład Radiometrii Przemysłowej (1962-1972)[8]
  • Zakład Znaczników Radioizotopowych (1962-1975)[9]

Władze wydziału

Osoby związane z wydziałem

Przypisy

  1. na podst. Skład osobowy AGH 1969/1970
  2. na podst. Skład osobowy AGH 1969/1970
  3. na podst. Skład osobowy AGH 1964/1965
  4. na podst. Skład osobowy AGH 1964/1965
  5. na podst. Skład osobowy AGH 1963/1964 ; w Składzie osobowym AGH 1962/1963 brak struktury organizacyjnej Instytutu Techniki Jądrowej
  6. na podst. Skład osobowy AGH 1963/1964 ; w Składzie osobowym AGH 1962/1963 brak struktury organizacyjnej Instytutu Techniki Jądrowej
  7. na podst. Skład osobowy AGH 1963/1964 ; w Składzie osobowym AGH 1962/1963 brak struktury organizacyjnej Instytutu Techniki Jądrowej
  8. na podst. Skład osobowy AGH 1963/1964 ; w Składzie osobowym AGH 1962/1963 brak struktury organizacyjnej Instytutu Techniki Jądrowej
  9. na podst. Skład osobowy AGH 1963/1964 ; w Składzie osobowym AGH 1962/1963 brak struktury organizacyjnej Instytutu Techniki Jądrowej

Bibliografia

Książki

  • [Skład Osobowy AGH ... 1961/1962]. Kraków 1964
  • [Skład Osobowy AGH ... 1962/1963]. Kraków 1963
  • [Skład Osobowy AGH ... 1963/1964]. Kraków 1964
  • [Skład Osobowy AGH ... 1964/1965]. Kraków 1965
  • [Skład Osobowy AGH ... 1965/1966]. Kraków 1967
  • [Skład Osobowy AGH ... 1966/1967]. Kraków 1967
  • [Skład Osobowy AGH ... 1967/1968]. Kraków 1968
  • [Skład Osobowy AGH ... 1968/1969]. Kraków 1969
  • [Skład Osobowy AGH ... 1969/1970]. Kraków 1970

Artykuły

  • Wolny J., Janowski P.: Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej AGH. Vivat Akademia : AGH 2018, nr 18, s. 26-30, [foto]

Źródła (w układzie chronologicznym)

  • Protokół z nadzwyczajnego posiedzenia Senatu AGH w dniu 10 maja 1989 r.
  • Protokół z posiedzenia Senatu AGH w dniu 25 czerwca 1991