Studium Wychowania Fizycznego i Sportu: Różnice pomiędzy wersjami

Z Historia AGH
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
(Źródła (w układzie chronologicznym))
(Źródła (w układzie chronologicznym))
 
(Nie pokazano 37 wersji utworzonych przez 2 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
 
{{Infobox jednostka
 
{{Infobox jednostka
|Rok założenia=
+
|Rok założenia=1974
 
|Rok przekształcenia=
 
|Rok przekształcenia=
 
|Logo=
 
|Logo=
|pochodzi_od=
+
|pochodzi_od=Studium Wychowania Fizycznego
 
}}
 
}}
 +
Obowiązek wychowania fizycznego studentów szkół wyższych został wprowadzony rozporządzeniem Ministrów Oświaty i Zdrowia z dnia 5 stycznia 1950 roku.
 +
 +
W roku akademickim 1951/1952 na Akademii powołano jednostkę prowadzącą zajęcia z wychowania fizycznego pod nazwą Studium Wychowania Fizycznego.
 +
 +
W roku akademickim 1974/1975 Studium przyjmuje nazwę '''Studium Wychowania Fizycznego i Sportu'''.
  
 
== Władze studium ==
 
== Władze studium ==
Linia 13: Linia 18:
  
 
{{osoby}}
 
{{osoby}}
 +
 +
== Bibliografia ==
 +
 +
====Książki====
 +
* [Skład Osobowy AGH ... 1974/1975]. Kraków 1975, s. 128
 +
 +
* [Skład Osobowy AGH ... 1976]. Kraków 1976, s. 64
 +
 +
* [Skład Osobowy AGH ... 1978/1979]. Kraków 1979, s. 138
 +
 +
* [Skład Osobowy AGH ... 1979/1980]. Kraków 1980, s. 125
 +
 +
* [Skład Osobowy AGH ... 1982/1983]. Kraków 1983, s. 137
 +
 +
* [Skład Osobowy AGH ... 1986/1987]. Kraków 1986, s. 139
 +
 +
* [Skład Osobowy AGH ... 1994]. Kraków 1994, s. 119-120
 +
 +
* [Skład Osobowy AGH ... 1998]. Kraków 1998, s. 137-138
 +
 +
* [Skład Osobowy AGH ... 2003]. Kraków 2003, s. 135-136
 +
 +
====Artykuły====
 +
 +
==== Inne ====
 +
* Studium Wychowania Fizycznego i Sportu [online] [ przeglądany 10.01.2022]. Dostępny w: http://www.swfis.agh.edu.pl/
  
 
== Źródła (w układzie chronologicznym) ==
 
== Źródła (w układzie chronologicznym) ==
Linia 22: Linia 53:
 
*[[Media:Zarządzenie Ministra Szkolnictwa Wyższego z dnia 26 maja 1952 r. w sprawie utworzenia specjalnych studiów wychowania fizycznego.jpg|Zarządzenie Ministra Szkolnictwa Wyższego z dnia 26 maja 1952 r. w sprawie utworzenia specjalnych studiów wychowania fizycznego. ''Monitor Polski'' 1952, Nr A-63, poz. 965]]
 
*[[Media:Zarządzenie Ministra Szkolnictwa Wyższego z dnia 26 maja 1952 r. w sprawie utworzenia specjalnych studiów wychowania fizycznego.jpg|Zarządzenie Ministra Szkolnictwa Wyższego z dnia 26 maja 1952 r. w sprawie utworzenia specjalnych studiów wychowania fizycznego. ''Monitor Polski'' 1952, Nr A-63, poz. 965]]
  
*[[Media:Zarządzenie Ministra Oświaty i Szkolnictwa Wyższego z dnia 13 czerwca 1969 r. Nr A-15, poz. 125, s. 2-3.jpg|Zarządzenie Ministra Oświaty i Szkolnictwa Wyższego z dnia 13 czerwca 1969 r. (Nr DT-4-014/4/69) w sprawie struktury organizacyjnej Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie. ''Dziennik Urzędowy Ministerstwa Oświaty i Szkolnictwa Wyższego. A - Dział Szkolnictwa Wyższego'' 1969, Nr A-15, poz. 125, s. 2-3]]
+
*[[Media:Zarzadzenie Ministra Oswiaty i Szkolnictwa Wyzszego z dnia 13 czerwca 1969 r. Nr A-15, poz. 125, s. 2-3.pdf|Zarządzenie Ministra Oświaty i Szkolnictwa Wyższego z dnia 13 czerwca 1969 r. (Nr DT-4-014/4/69) w sprawie struktury organizacyjnej Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie. ''Dziennik Urzędowy Ministerstwa Oświaty i Szkolnictwa Wyższego. A - Dział Szkolnictwa Wyższego'' 1969, Nr A-15, poz. 125, s. 2-3]]
 +
 
 +
*[[Media:Protokół z posiedzenia Senatu AGH w dniu 23 września 1982 roku.pdf|''Protokół z posiedzenia Senatu Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie w dniu 23 września 1982 roku.'' (ad. 2 Wnioski o powołanie dyrektorów pozostałych instytutów i Biblioteki Głównej oraz wnioski o powołanie kierowników zakładów na najbliższą kadencję 1982/83 - 1984/85, s. 9)]]
 +
 
 +
*[[Media:Protokół z posiedzenia Senatu AGH 28 czerwca 1984 roku.pdf|''Protokół z posiedzenia Senatu Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie, które odbyło się w dniu 28 czerwca 1984 roku'' (Ad.3k Sprawy osobowe : zaopiniowanie wniosku w sprawie powołania na stanowisko Kierownika Studium Wychowania Fizycznego i Sportu - dr. Adama Grochala, s. 11)]]
 +
 
 +
*[[Media:Protokol z posiedzenia Senatu AGH w dniu 18 wrzesnia 1996 r.pdf|''Protokół z posiedzenia Senatu AGH w dniu 18 września 1996 roku'' (ad. 11 Opinia Senatu AGH w sprawie powołania przez Rektora, Dyrektorów i Kierowników jednostek pozawydziałowych oraz ich zastępców, na kadencję 1996-1999, s. 9-10)]]
 +
 
 +
*[[Media:Protokol z posiedzenia Senatu AGH w dniu 30 pazdziernika 1996 r.pdf|''Protokół z posiedzenia Senatu AGH w dniu 30 października 1996 roku'' (ad. 3 Wręczenie powołań na stanowisko dyrektora i kierowników jednostek pozawydziałowych, s. 2)]]
 +
 
 +
*[[Media:Protokol z posiedzenia Senatu AGH w dniu 27 listopada 1996 r.pdf|''Protokół z posiedzenia Senatu AGH w dniu 27 listopada 1996 roku'' (ad. 3 Wręczenie powołań na stanowisko dyrektora i kierowników jednostek pozawydziałowych, s. 2)]]
 +
 
 +
*[[Media:Uchwała Senatu nr 143 144 145 146 147 148 2008 Senatu AGH z dnia 29 października 2008r.pdf|Uchwała Senatu nr 143/144/145/146/147/148/2008 Senatu AGH z dnia 29 października 2008 r. w sprawie wyrażenia opinii o powołaniu przez Rektora kierowników jednostek pozawydziałowych]]
 +
 
 +
*[[Media:Zarządzenie nr 4 2012 Rektora Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie z dnia 15 lutego 2012 r.pdf|Zarządzenie Nr 4/2012 Rektora Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie z dnia 15 lutego 2012 r. w sprawie szczegółowych zasad organizacji zajęć z wychowania fizycznego w Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie]]
 +
 
 +
*[[Media:Uchwała nr 209 2012 Senatu AGH z dnia 31 października 2012 r.pdf|Uchwała nr 209/210/211/212/213/214/215/216/2012 Senatu AGH z dnia 31 października 2012 r. w sprawie opinii o powołaniu przez Rektora kierowników jednostek pozawydziałowych i ich zastępców]]
 +
 
 +
*[[Media:Uchwala nr 37 38 2015 Senatu AGH z dnia 4 marca 2015 r.pdf|Uchwała nr 37/38/2015 Senatu AGH z dnia 4 marca 2015 r. w sprawie opinii o powołaniu przez Rektora kierowników jednostek pozawydziałowych i ich zastępców]]
 +
 
 +
*[[Media:Zarządzenie nr 16 2015 Rektora Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie z dnia 8 czerwca 2015 r.pdf|Zarządzenie Nr 16/2015 Rektora Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie z dnia 8 czerwca 2015 r. w sprawie szczegółowych zasad organizacji zajęć z wychowania fizycznego w Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie]]
 +
 
 +
*[[Media:Uchwała nr 124 2016 Senatu AGH z dnia 28 września 2016 r.pdf|Uchwała nr 124/2016 Senatu AGH z dnia 28 września 2016 r. w sprawie opinii o powołaniu przez Rektora Kierownika Studium Wychowania Fizycznego i Sportu]]
 +
 
 +
*[[Media:Zarządzenie nr 8 2017 Rektora Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie z dnia 30 stycznia 2017 r.pdf|Zarządzenie Nr 8/2017 Rektora Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie z dnia 30 stycznia 2017 r. w sprawie szczegółowych zasad organizacji zajęć z wychowania fizycznego w Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie]]
 +
 
 +
*[[Media:Zarządzenie nr 10 2019 Rektora Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie z dnia 18 marca 2019 roku.pdf|Zarządzenie Nr 10/2019 Rektora Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie z dnia 18 marca 2019 roku w sprawie szczegółowych zasad organizacji zajęć z wychowania fizycznego w Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie]]
 +
 
 +
*[[Media:Zarządzenie Nr 62 2019 w sprawie statusu i struktury organizacyjnej Studium Wychowania Fizycznego i Sportu.pdf|Zarządzenie Nr 62/2019 Rektora Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie z dnia 1 października 2019 r. w sprawie statusu i struktury organizacyjnej Studium Wychowania Fizycznego i Sportu]]
  
*Protokół z posiedzenia Senatu AGH w dniu 18 września 1996 roku. Opinia Senatu AGH w sprawie powołania przez Rektora, Dyrektorów i Kierowników jednostek pozawydziałowych oraz ich zastępców, na kadencję 1996-1999: Kierownika Studium Wychowania Fizycznego i Sportu: dr Jacka Fuka
+
'''''<span style="color:red;">stan na dzień 10.01.2022</span>'''''
  
*Protokół z posiedzenia Senatu AGH w dniu 30 października 1996 roku. Wręczenie powołań na stanowisko dyrektora i kierowników jednostek pozawydziałowych
+
[[Category: Jednostki międzywydziałowe i pozawydziałowe]]

Aktualna wersja na dzień 12:38, 4 lip 2022

Studium Wychowania Fizycznego i Sportu
Rok założenia 1974


Pochodzi od Studium Wychowania Fizycznego
Przekształcony na:

Obowiązek wychowania fizycznego studentów szkół wyższych został wprowadzony rozporządzeniem Ministrów Oświaty i Zdrowia z dnia 5 stycznia 1950 roku.

W roku akademickim 1951/1952 na Akademii powołano jednostkę prowadzącą zajęcia z wychowania fizycznego pod nazwą Studium Wychowania Fizycznego.

W roku akademickim 1974/1975 Studium przyjmuje nazwę Studium Wychowania Fizycznego i Sportu.

Władze studium

 FunkcjaRok odRok do
Tadeusz RokossowskiKierownik19661980

Osoby związane ze studium

Tadeusz Rokossowski

Bibliografia

Książki

  • [Skład Osobowy AGH ... 1974/1975]. Kraków 1975, s. 128
  • [Skład Osobowy AGH ... 1976]. Kraków 1976, s. 64
  • [Skład Osobowy AGH ... 1978/1979]. Kraków 1979, s. 138
  • [Skład Osobowy AGH ... 1979/1980]. Kraków 1980, s. 125
  • [Skład Osobowy AGH ... 1982/1983]. Kraków 1983, s. 137
  • [Skład Osobowy AGH ... 1986/1987]. Kraków 1986, s. 139
  • [Skład Osobowy AGH ... 1994]. Kraków 1994, s. 119-120
  • [Skład Osobowy AGH ... 1998]. Kraków 1998, s. 137-138
  • [Skład Osobowy AGH ... 2003]. Kraków 2003, s. 135-136

Artykuły

Inne

Źródła (w układzie chronologicznym)

stan na dzień 10.01.2022