Eugeniusz Fuchs: Różnice pomiędzy wersjami

Z Historia AGH
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
m (zamienił w treści „== Życiorys ==” na „== Nota biograficzna ==”)
m (zamienił w treści „Źródło:” na „== Bibliografia ==”)
Linia 68: Linia 68:
  
  
Źródło:
+
== Bibliografia ==
 
* Gazeta Wyborcza 2009 nr 68 (21–22 III 2009) [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków. s. 7, portr., [nekrologi]
 
* Gazeta Wyborcza 2009 nr 68 (21–22 III 2009) [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków. s. 7, portr., [nekrologi]
 
* Dziennik Polski 2008 nr 292 (15 XII 2008). s. A14 [nekrologi]
 
* Dziennik Polski 2008 nr 292 (15 XII 2008). s. A14 [nekrologi]

Wersja z 16:38, 25 sty 2016

Eugeniusz Fuchs
Eugeniusz Fuchs.jpg
Nazwisko Fuchs
Imię / imiona Eugeniusz
Tytuły / stanowiska Mgr inż.
Data urodzenia 19 lutego 1947
Miejsce urodzenia Piekary Śląskie
Data śmierci 11 grudnia 2008
Miejsce śmierci Kraków
Dyscyplina/specjalności maszyny hutnicze, automatyka
Pełnione funkcje zastępca dyrektora Instytutu Maszyn Hutniczych i Automatyki AGH
Wydział Wydział Maszyn Górniczych i Hutniczych



Mgr inż. Eugeniusz Fuchs (1947–2008)

Specjalność: maszyny hutnicze, automatyka


Nota biograficzna

Urodził się 19 lutego 1947 roku w Piekarach Śląskich. Zmarł 11 grudnia 2008 roku i został pochowany na Cmentarzu Salwatorskim w Krakowie.

Absolwent AGH 1971. Wieloletni zastępca dyrektora Instytutu Maszyn Hutniczych i Automatyki na Wydziale Maszyn Górniczych i Hutniczych AGH.

Dyrektor oddziałów banków w Krakowie: Powszechnego Banku Gospodarczego SA w Łodzi oraz LG Petro Bank SA w Łodzi.

Przewodniczący RU ZSP AGH w latach 1968–1970. W latach 1991–1994 wiceprezes Zarządu Biura Turystyki Unikat, następnie członek Zarządu Biura Turystyki ZNP Logostur. Pilot rezydent w b. Związku Radzieckim, Bułgarii, Włoszech. Pilotował ponad 20 grup turystycznych w Europie, Afryce Północnej oraz na Dalekim Wschodzie.


Odznaczenia i Nagrody

Zasłużony dla Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Robotyki 1985


Bibliografia

  • Gazeta Wyborcza 2009 nr 68 (21–22 III 2009) [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków. s. 7, portr., [nekrologi]
  • Dziennik Polski 2008 nr 292 (15 XII 2008). s. A14 [nekrologi]
  • Gazeta Wyborcza 2008 nr 292 (15 XII 2008) [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków. s. 9