Wydział Metalurgii i Inżynierii Materiałowej

Z Historia AGH
Wersja z dnia 09:03, 19 wrz 2019 autorstwa MariuszWijas (dyskusja | edycje) (Źródła (w układzie chronologicznym))
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Wydział Metalurgii i Inżynierii Materiałowej
Rok założenia 1993
Rok przekształcenia 2005
Pochodzi od Wydział Metalurgiczny
Przekształcony na: Wydział Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej

Wydział Hutniczy Akademii Górniczej w Krakowie został utworzony w 1922.

Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 30 maja 1949 r. Akademia Górnicza w Krakowie przekształca się na: Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie.

Od 30 maja 1949 r. Wydział Hutniczy Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.

Zarządzeniem Ministra Szkolnictwa Wyższego z dnia 1 października 1952 r. Wydział Hutniczy dzieli się na: Wydział Metalurgiczny i Wydział Odlewnictwa. Zarządzenie weszło w życie z dniem 1 września 1952 r.

Od 1 września 1952 r. Wydział Metalurgiczny Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.

Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 23 maja 1969 r. z dniem 24 maja 1969 r. Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie zmienia nazwę na: Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie.

Od 24 maja 1969 r. Wydział Metalurgiczny Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie.

Uchwałą Senatu AGH z dnia 26 maja 1993 r. Wydział Metalurgiczny zmienia nazwę na: Wydział Metalurgii i Inżynierii Materiałowej.

Od 26 maja 1993 r. Wydział Metalurgii i Inżynierii Materiałowej Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie.

Uchwałą Senatu AGH z dnia 30 listopada 2005 r. z dniem 1 grudnia 2005 r. Wydział Metalurgii i Inżynierii Materiałowej zmienia nazwę na: Wydział Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej.

Od 1 grudnia 2005 r. Wydział Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie.

Struktura wydziału

29.10.2003-01.12.2005

  • Zakład Inżynierii i Analiz Materiałów (1992-2007)
  • Zakład Plastycznej Przeróbki Metali (1969-2007)
  • Zakład Techniki Cieplnej i Ochrony Środowiska (1992-2007)
  • Zakład Metaloznawstwa i Metalurgii Proszków (1992-2007)
  • Zakład Metalurgii Stopów Żelaza (1998-2007)
  • Zakład Informatyki Przemysłowej (2001-2006)
  • Zakład Komputerowego Modelowania Procesów Metalurgicznych (1997-2006)[1]


07.11.2001-29.10.2003

  • Zakład Inżynierii i Analiz Materiałów (1992-2007)
  • Zakład Plastycznej Przeróbki Metali (1969-2007)
  • Zakład Techniki Cieplnej i Ochrony Środowiska (1992-2007)
  • Zakład Metaloznawstwa i Metalurgii Proszków (1992-2007)
  • Zakład Metalurgii Stopów Żelaza (1998-2007)
  • Zakład Informatyki Przemysłowej (2001-2006)[2]
  • Zakład Komputerowego Modelowania Procesów Metalurgicznych (1997-2006)
  • Zakład Fizykochemicznych Podstaw Metalurgii (1973-2003)[3]


25.11.1998-07.11.2001

  • Zakład Inżynierii i Analiz Materiałów (1992-2007)
  • Zakład Plastycznej Przeróbki Metali (1969-2007)
  • Zakład Techniki Cieplnej i Ochrony Środowiska (1992-2007)
  • Zakład Metaloznawstwa i Metalurgii Proszków (1992-2007)
  • Zakład Metalurgii Stopów Żelaza (1998-2007)[4]
  • Zakład Komputerowego Modelowania Procesów Metalurgicznych (1997-2006)
  • Zakład Fizykochemicznych Podstaw Metalurgii (1973-2003)


1997-25.11.1998

  • Zakład Inżynierii i Analiz Materiałów (1992-2007)
  • Zakład Plastycznej Przeróbki Metali (1969-2007)
  • Zakład Techniki Cieplnej i Ochrony Środowiska (1992-2007)
  • Zakład Metaloznawstwa i Metalurgii Proszków (1992-2007)
  • Zakład Komputerowego Modelowania Procesów Metalurgicznych (1997-2006)
  • Zakład Fizykochemicznych Podstaw Metalurgii (1973-2003)
  • Zakład Modelowania Procesów Redukcji w Metalurgii (1992-1998)[5]
  • Zakład Metalurgii Stali (1992-1998)[6]


26.05.1993-1996

  • Zakład Inżynierii i Analiz Materiałów (1992-2007)
  • Zakład Plastycznej Przeróbki Metali (1969-2007)
  • Zakład Techniki Cieplnej i Ochrony Środowiska (1992-2007)
  • Zakład Metaloznawstwa i Metalurgii Proszków (1992-2007)
  • Zakład Fizykochemicznych Podstaw Metalurgii (1973-2003)
  • Zakład Modelowania Procesów Redukcji w Metalurgii (1992-1998)
  • Zakład Metalurgii Stali (1992-1998)

Władze wydziału

 FunkcjaRok odRok do
Stanisława JasieńskaDziekan19901996
Jerzy Stanisław PacynaProdziekan19901993
Andrzej ŁędzkiProdziekan19911996
Jan Piotr KusińskiProdziekan ds. Studenckich19921994
Jan Marek KusiakProdziekan19961999
Jan Marek KusiakProdziekan19992002
Zbigniew MalinowskiDziekan20022005

Osoby związane z wydziałem

Ryszard Benesch, Wiesław Leon Białowąs, Stanisław Gorczyca, Zbigniew Jaglarz, Jan Stanisław Janowski, Stanisława Jasieńska, Zdzisław Kubas, Kazimierz Kusiński, Władysław Antoni Rutkowski, Lucjan Sadok, Tadeusz Senkara, Stanisław Słupek

Przypisy

  1. Zakład Komputerowego Modelowania Procesów Metalurgicznych utworzony w 1997 ze struktury Zakładu Plastycznej Przeróbki Metali ; Zakład Komputerowego Modelowania Procesów Metalurgicznych przekształcony Uchwałą Senatu AGH z dn. 29.03.2006 w: Zakład Modelowania i Technologii Informacyjnych (2006-2007) ; Zakład Modelowania i Technologii Informacyjnych przekształcony Uchwałą Senatu AGH z dn. 28.03.2007 w: Katedrę Informatyki Stosowanej i Modelowania
  2. Zakład Informatyki Przemysłowej utworzony Uchwałą Senatu AGH z dn. 07.11.2001
  3. Zakład Fizykochemicznych Podstaw Metalurgii utworzono w 1973 w wyniku połączenia Zakładu Chemii Fizycznej i Zakładu Metalurgii Teoretycznej ; Zakład zniesiony Uchwałą Senatu AGH z dn. 29.10.2003
  4. Zakład Metalurgii Stopów Żelaza utworzony Uchwałą Senatu AGH z dn. 25.11.1998 z połączenia Zakładu Modelowania Procesów Redukcji w Metalurgii i Zakładu Metalurgii Stali ; 2005 Zakład na Wydziale Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej ; Zakład Metalurgii Stopów Żelaza przekształcony Uchwałą Senatu AGH z dn. 28.03.2007 w: Katedrę Metalurgii Stopów Żelaza
  5. Uchwałą Senatu AGH z dn. 25.11.1998 z połączenia Zakładu Modelowania Procesów Redukcji w Metalurgii i Zakładu Metalurgii Stali utworzono Zakład Metalurgii Stopów Żelaza ; 2005 Zakład na Wydziale Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej ; Zakład Metalurgii Stopów Żelaza przekształcony Uchwałą Senatu AGH z dn. 28.03.2007 w: Katedrę Metalurgii Stopów Żelaza
  6. Uchwałą Senatu AGH z dn. 25.11.1998 z połączenia Zakładu Modelowania Procesów Redukcji w Metalurgii i Zakładu Metalurgii Stali utworzono Zakład Metalurgii Stopów Żelaza ; 2005 Zakład na Wydziale Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej ; Zakład Metalurgii Stopów Żelaza przekształcony Uchwałą Senatu AGH z dn. 28.03.2007 w: Katedrę Metalurgii Stopów Żelaza

Bibliografia

Książki

  • Informator 2006. Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Kraków 2006, s. 16-20
  • Informator 2000/2001. Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Kraków 2000, s. 29-36
  • Informator 1998/1999. Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Kraków 1998, s. 25-30
  • Informator 1997/1998. Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Kraków 1997, s. 33-36
  • Informator 1995/1996. Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie. Kraków 1995, s. 33-36
  • [Skład Osobowy AGH ... 1994]. Kraków 1994, s. 19-25
  • [Skład Osobowy AGH ... 1998]. Kraków 1998, s. 45-50
  • [Skład Osobowy AGH ... 2003]. Kraków 2003, s. 39-44
  • Sprawozdanie z Działalności Naukowej Wydziału w Latach 1993-1994. [Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica. Wydział Metalurgii i Inżynierii Materiałowej]. Kraków 1995, s. 1-135
  • Wydział Metalurgii i Inżynierii Materiałowej : jubileusz 80-lecia Wydziału 1922-2002. [AGH]. Kraków 2002, s. 24, 30, 32
  • Wydział Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej : jubileusz 85-lecia Wydziału 1922-2007. [AGH]. Kraków 2007, s. 11-16
  • Wydział Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej : jubileusz 90-lecia Wydziału 1922-2012. [AGH]. Kraków 2012, s. 11-14
  • Wydział Metalurgii i Inżynierii Materiałowej : informator. Oprac. merytoryczne: R. Benesch et al., red.: J. Kajtoch. Kraków 1994, s. 13, 22, 33-101

Artykuły

  • Dział informacyjny Wydziału Metalurgicznego AGH. Zeszyty Naukowe. Akademia Górniczo-Hutnicza ; nr 239 Seria Metalurgia i Odlewnictwo 1969, z. 32, s.123
  • Łuksza J.: 75 lat (1922-1997) Wydziału Metalurgii i Inżynierii Materiałowej Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie. Metallurgy and Foundry Engineering 1997, nr 3, vol. 23, s. 384-387
  • Michta G., Stępiński J., Osuch W.: Jubileusz 85-lecia Katedry Metaloznawstwa i Metalurgii Proszków 1922-2007. Biuletyn Informacyjny Pracowników Akademii Górniczo-Hutniczej 2007, nr 166-167, s. 7-9
  • Telejko T.: Wydział Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej AGH. Vivat Akademia : AGH 2017, nr 17, s. 13-17, [foto]

Inne

Źródła (w układzie chronologicznym)