Eugeniusz Fuchs: Różnice pomiędzy wersjami

Z Historia AGH
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
m (zamienił w treści „Specjalność:” na „Dyscyplina/specjalności:”)
Linia 69: Linia 69:
  
 
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
* Gazeta Wyborcza 2009 nr 68 (21–22 III 2009) [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków. s. 7, portr., [nekrologi]
+
====Artykuły====
* Dziennik Polski 2008 nr 292 (15 XII 2008). s. A14 [nekrologi]
+
* ''Dziennik Polski'' 2008, nr 291 (13-14 XII 2008), s. A17 [nekr.]
* Gazeta Wyborcza 2008 nr 292 (15 XII 2008) [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków. s. 9
+
* ''Dziennik Polski'' 2008, nr 292 (15 XII 2008), s. A14 [nekr.]
 +
* ''Dziennik Polski'' 2008, nr 293 (16 XII 2008), s. A10 [nekr.]
 +
* ''Dziennik Polski'' 2008, nr 294 (17 XII 2008), s. A12 [nekr.]
 +
* ''Gazeta Wyborcza'' 2009 nr 68 (21-22 III 2009), [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków, s. 7, [foto], [nekr.]
 +
*  ''Gazeta Wyborcza'' 2008, nr 291 (13-14 XII 2008), [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków, s. 10, [nekr.]
 +
* ''Gazeta Wyborcza'' 2008, nr 292 (15 XII 2008), [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków, s. 9, [nekr.]
 +
* ''Gazeta Wyborcza'' 2008, nr 293 (16 XII 2008), [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków, s. 7, [nekr.]  
 +
* ''Gazeta Wyborcza'' 2008, nr 293 (16 XII 2008), [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków, s. 7, [nekr.]
 +
* Kicki J., [et al.]: Eugeniusz Fuchs (1947-2008) : wspomnienie. ''Gazeta Wyborcza'' 2009, nr 68 (21-22 III 2009), [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków, s. 7, [foto], [nekr.]
  
  
 
{{DEFAULTSORT:Fuchs, Eugeniusz }}
 
{{DEFAULTSORT:Fuchs, Eugeniusz }}
 
[[Category:Biogramy]]
 
[[Category:Biogramy]]

Wersja z 12:03, 27 cze 2016

Eugeniusz Fuchs
Eugeniusz Fuchs.jpg
Nazwisko Fuchs
Imię / imiona Eugeniusz
Tytuły / stanowiska Mgr inż.
Data urodzenia 19 lutego 1947
Miejsce urodzenia Piekary Śląskie
Data śmierci 11 grudnia 2008
Miejsce śmierci Kraków
Dyscyplina/specjalności maszyny hutnicze, automatyka
Pełnione funkcje zastępca dyrektora Instytutu Maszyn Hutniczych i Automatyki AGH
Wydział Wydział Maszyn Górniczych i Hutniczych



Mgr inż. Eugeniusz Fuchs (1947–2008)

Dyscyplina/specjalności: maszyny hutnicze, automatyka


Nota biograficzna

Urodził się 19 lutego 1947 roku w Piekarach Śląskich. Zmarł 11 grudnia 2008 roku i został pochowany na Cmentarzu Salwatorskim w Krakowie.

Absolwent AGH 1971. Wieloletni zastępca dyrektora Instytutu Maszyn Hutniczych i Automatyki na Wydziale Maszyn Górniczych i Hutniczych AGH.

Dyrektor oddziałów banków w Krakowie: Powszechnego Banku Gospodarczego SA w Łodzi oraz LG Petro Bank SA w Łodzi.

Przewodniczący RU ZSP AGH w latach 1968–1970. W latach 1991–1994 wiceprezes Zarządu Biura Turystyki Unikat, następnie członek Zarządu Biura Turystyki ZNP Logostur. Pilot rezydent w b. Związku Radzieckim, Bułgarii, Włoszech. Pilotował ponad 20 grup turystycznych w Europie, Afryce Północnej oraz na Dalekim Wschodzie.


Odznaczenia i Nagrody

Zasłużony dla Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Robotyki 1985


Bibliografia

Artykuły

  • Dziennik Polski 2008, nr 291 (13-14 XII 2008), s. A17 [nekr.]
  • Dziennik Polski 2008, nr 292 (15 XII 2008), s. A14 [nekr.]
  • Dziennik Polski 2008, nr 293 (16 XII 2008), s. A10 [nekr.]
  • Dziennik Polski 2008, nr 294 (17 XII 2008), s. A12 [nekr.]
  • Gazeta Wyborcza 2009 nr 68 (21-22 III 2009), [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków, s. 7, [foto], [nekr.]
  • Gazeta Wyborcza 2008, nr 291 (13-14 XII 2008), [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków, s. 10, [nekr.]
  • Gazeta Wyborcza 2008, nr 292 (15 XII 2008), [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków, s. 9, [nekr.]
  • Gazeta Wyborcza 2008, nr 293 (16 XII 2008), [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków, s. 7, [nekr.]
  • Gazeta Wyborcza 2008, nr 293 (16 XII 2008), [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków, s. 7, [nekr.]
  • Kicki J., [et al.]: Eugeniusz Fuchs (1947-2008) : wspomnienie. Gazeta Wyborcza 2009, nr 68 (21-22 III 2009), [dod.] Gazeta Wyborcza Kraków, s. 7, [foto], [nekr.]